Selecteer een pagina

Het is voor veel mensen een grote droom om langere tijd op reis te gaan. De wereld ontdekken, nieuwe plekken zien en nieuwe culturen ervaren. Is het voor jou niet langer meer een droom, maar wordt het echt werkelijkheid? Denk dan goed na over onderstaande punten. 

  1. Uitschrijven of niet?

In Nederland ben je verplicht om je uit te schrijven als je langer dan acht maanden per jaar in het buitenland bent. Als je je gaat uitschrijven betekent dit dat je niet meer in Nederland verzekerd bent of belastingplichtig bent. Dit heeft een grote impact op het dagelijks leven en betekent dat je veel extra zaken moet regelen, zoals een goede, dekkende zorgverzekering.

Het voordeel is dat je geen einddatum hoeft te plakken op je reis. Je kunt zo lang wegblijven als je zelf wilt en je hebt veel vrijheid.

In de praktijk kiezen veel mensen ervoor om niet langer dan acht maanden te reizen en de andere vier maanden in Nederland door te brengen. Zo behoud je alle voordelen van een ingezetene van Nederland zijn. 

  1. Huis onderverhuren, verkopen of leeg laten staan

Als je voor de reis op jezelf woont, betekent dit dat je een oplossing moet verzinnen voor je huis. Ga je je huis onderverhuren? Op Airbnb verhuren of besluit je om je huis volledig te verkopen?

Verhuur is niet altijd toegestaan door je hypotheekverstrekker. Dit betekent dat je je hypotheek moet laten omzetten naar een verhuur hypotheek. Dit geldt ook als je je huis op Airbnb wilt zetten. Zoek daarom goed uit wat jouw hypotheekverstrekker hierover zegt in het contract. 

Huur je je huis? Dan moet je met je huis baas afspraken maken over een eventuele onderhuur. Vaak staat in je huurcontract dat onderhuur niet is toegestaan, maar je kan natuurlijk altijd het gesprek aangaan met je huis baas om de mogelijkheden te bespreken. 

Wil je een verse start maken door te gaan reizen? Dan kun je er ook voor kiezen om je huis te verkopen of de huur op te zeggen. Vergeet dan niet om een goede stalling te vinden voor je spullen in Nederland. Of ga je ook je gehele inboedel verkopen?

  1. Je auto 

De meeste Nederlandse huishoudens zijn in het bezit van een auto. Het is dan ook belangrijk om na te denken wat je met je auto gaat doen. Wil je de auto houden, zodat je deze kunt gebruiken als je in Nederland bent? Of wil je hem verkopen? 

Als je de auto wilt verkopen, maar wel meerdere maanden per jaar in Nederland doorbrengt dan is short lease een handige optie. Je least een korte periode een auto. Na een maand is dit al maandelijks opzegbaar. Ideaal dus als je voor vier maanden in Nederland bent om erna weer door te reizen. Short lease privé geeft je de flexibiliteit om te reizen en mobiel te zijn in Nederland