Selecteer een pagina

De laatste jaren is het aanbod van zuinige auto’s flink gegroeid. In alle categorieën auto’s, van klein, middenklasse tot grote personenwagens, is het mogelijk om een economisch voordelige zuinige auto aan te schaffen. De voornaamste reden voor mensen waarom ze een zuinige auto kopen is dat het een aardige fiscale voordeel op kan leveren en dat de natuur een stuk minder wordt belast. Kleine, compacte en lichte auto’s zijn het meest zuinigst en hebben de minste CO2-uitstoot.

 

Elektrisch rijden in Bunnik

Wanneer je kiest voor een elektrische auto heb je natuurlijk ook een aantal accessoires nodig. Denk aan laadpalen en laadpassen. Zo zijn er openbare laadpunten maar kun je ook zelf een laadpaal thuis installeren in Bunnik. Hiervoor dien je een erkende installateur te raadplegen voor het correct laten plaatsen van deze apparatuur.

 

Zuinige auto kopen met weinig uitstoot

Ook is er een verschil van uitstoot betreft motoren, hierbij zijn dieselmotoren over het algemeen zuiniger als benzinemotoren en hebben een langere levensduur. CO2 is een gas dat in de atmosfeer voorkomt en cruciaal is voor leven op de planeet en zorgt er kort gezegd voor dat het de warmte op aarde wordt vastgehouden en dit noemen ze het broeikaseffect. Zonder het broeikaseffect zou het op aarde ongeveer -20 graden celsius zijn. De opwarming van de aarde kan ook slechte gevolgen hebben zoals de zeespiegel die stijgt met overstromingen tot gevolg. In Bunnik is de gemeente druk bezig met verduurzamen. Ze stimuleren daarom de aanschaf en plaatsing van laadstations in de regio.

 

Elektrische auto’s als alternatief voor benzine en diesel

Aangezien auto’s op fossiele brandstoffen lopen en deze brandstoffen er op toe zien voor het opwekken van energie zorgen deze voor een toename van CO2. Door een zuinige, groene auto te rijden kunt u aanzienlijk de co2-uitstoot van de auto beperken. Daar het energielabel sinds 2001 al is ingevoerd, is een 2e hands auto net zo makkelijk te vergelijken om zo zuinig mogelijk te rijden. Het verschil tussen een 2e hands- en nieuwe auto is dat je bij een nieuwe auto korting kan krijgen (of zelfs totale vrijstelling bij de meest zuinige auto’s) op de aanschafbelasting (BPM) en ontheffing van de motorrijtuigenbelasting. Bij een 2e hands auto betaal je helemaal geen BPM. Bij een leaseauto die gebruikt wordt voor privégebruik wordt door de belastingdienst een bijtelling gerekend, deze varieert van 0% tot 25 %, hierbij wordt ook gekeken naar de CO2-uitstoot in grammen per kilometer. Hierbij betaal je bij een zuinige auto dus minder bijtelling.

 

Over laadpalen voor EV’s
Zuinig rijden met een elektrische auto kan door het toepassen van de juiste technieken. Een wallbox bij uw woning installeren om de EV op te laden is een zeer aan te bevelen investering. Je kunt dan met een eigen laadpas uw voertuig opladen met stroom uit de woning. Wanneer je bijvoorbeeld zelf zonnepanelen hebt kun je extra voordelig elektrisch rijden. Je laat namelijk met de teruggeleverde elektriciteit de wagen op. Vergelijk altijd verschillende installateurs om een nieuw laadstation in Bunnik te laten plaatsen. De prijzen variëren namelijk sterk per type wallbox en per installatiebedrijf.